Soorten Kunststof

In dit hoofdstuk vindt u een overzicht van de diverse soorten kunststof materialen. Tevens vindt u hier meer informatie over de verschillende eigenschappen en wat de toepasmogelijkheden zijn. Dijko Plastics levert niet alleen bewerkt product maar u kunt bij ons ook terecht voor de diverse soorten kunststof materialen op maat. Voor deskundig en vrijblijvend advies staan wij u graag te woord.

Acrylaat Dijko Plastics

Plexiglas

Plexiglas wordt ook wel perspex, acrylaat of PMMA genoemd. Het plexiglas is een glasheldere UV-bestendige kunststof. Daarnaast is het licht van gewicht en wel tot 30 keer sterker dan glas. Er zijn 2 soorten kunststof  acrylaat verkrijgbaar: de gegoten kwaliteit en de geëxtrudeerde kwaliteit. Het verschil zit in de wijze waarop de platen geproduceerd worden. Dit kunststof materiaal is in een zeer uitgebreid assortiment en in verschillende diktes verkrijgbaar:

  • helder
  • opaal
  • gematteerd
  • gekleurd
  • gespiegeld

Polycarbonaat

Een andere naam voor polycarbonaat is lexan/lexaan.
Polycarbonaat is licht in gewicht en heeft een zeer grote slagvastheid. Het materiaal is wel 250 keer sterker als glas. De polycarbonaat platen zijn UV-bestendig en daardoor zeer geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Polycarbonaat is verkrijgbaar in de heldere, in de bruin of grijs getinte en in de opaal variant. Door de specifieke eigenschappen van polycarbonaat is het materiaal zeer geschikt voor afschermkappen voor machines en bijvoorbeeld bootruiten.

Polycarbonaat Dijko Plastics
HDPE HMPE Dijko Plastics

HDPE / HMPE

Hard polyetheen / hoog moleculair polyetheen. 

Dit materiaal is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Het verschil tussen deze kwaliteiten is  het aantal makromoleculen per eenheid. Een grotere dichtheid betekend een betere slijtageweerstand en een lage wrijvingscoëfficient. Tevens neemt het materiaal niet/nauwelijks vocht op en stoot het vuil af. Polyetheen is daardoor zeer geschikt als geleiders in de machinebouw. Daarnaast wordt polyetheen veel gebruikt in de voedselindustrie. Denk hierbij aan de snijplanken in de horeca.

PVC

  • geschuimd PVC
  • hard PVC

De geschuimde platen zijn goedkoop, licht van gewicht en uitstekend te bewerken. Door de eenvoudige eigenschappen wordt het materiaal veel gebruikt in de reclame- en sign industrie. Het materiaal is zeer geschikt om te schilderen, beplakken of rechtstreeks op te printen. En wordt daardoor veel gebruikt voor diverse reclame uitingen.

Hard PVC is een stijf en glad materiaal en daarom wordt dit veel gebruikt in de technische industrie. Het is een relatief zwaar product, maar heeft bijzonder goede elektrisch isolerende eigenschappen.

Beide materiaalsoorten zijn ten eerste moeilijk brandbaar en ten tweede goed bestand tegen veel agressieve stoffen.

Geschuimd PVC Dijko Plastics
Polypropyleen Dijko Plastics

Polypropyleen (PP)

Dit materiaal wordt ook wel polyprop (afgekort PP) genoemd en  heeft een hoge  slagvastheid.  Verder is PP  een hard, stijf en sterk product, kleurvast en milieuvriendelijk. Daarnaast neemt het materiaal niet/nauwelijks vocht op en kan het hoge temperaturen weerstaan  (100°). Door een goede chemische resistentie wordt dit materiaal tevens veel gebruikt in de chemische industrie.

Dibond®

Dibond®, ook wel alupanel genoemd, heeft een harde PE (polyetheen) kern met aan de voor- en achterzijde een aluminium toplaag (± 0,3 mm). Hierdoor is het materiaal lichter in gewicht  en is het makkelijk te bewerken.

Door het gladde en stijve oppervlak is het materiaal uitstekend geschikt om rechtstreeks op te printen of te beplakken en wordt het veel gebruikt in de reclame industrie voor de diverse reclame uitingen. Het materiaal kan zowel binnen- als buitenshuis worden toegepast.

Polystyreen Dijko Plastics

Polystyreen

De High Impact Polystyreen (HIPS) platen zijn in verschillende kleuren en diktes verkrijgbaar. Het materiaal is slagvaster dan glas en tevens goed te bewerken. Polystyreen neemt nauwelijks vocht op, maar is slecht bestand tegen chemicaliën. Het materiaal is door zijn eigenschappen uitermate geschikt voor de machine- en apparatenbouw. Het glashelder antireflex materiaal wordt veel toegepast in de fotografische industrie, als voorzetplaat voor fotolijsten.

PETG

Voluit Polyethyleen Tereftalaat Glycol, is een zeer sterk en waterafstotend materiaal. Het is ten eerste zeer makkelijk te bewerken, ten tweede schokbestendig en ten derde heeft het een goede chemische weerstand. Als beglazingstoepassingen maken PETG en PETG UV platen een aanzienlijke besparing op de energiekosten mogelijk (t.o.v. glas). In de winter is er geen warmteverlies en ’s zomers blijft de warmte buiten. Doordat het materiaal voldoet aan de voedselwetgeving is het tevens geschikt voor contact met levensmiddelen en  werkt het ook nog eens brandvertragend. Toe te passen op plaatsen waar hoge eisen worden gesteld aan de brandveiligheid. Denk hierbij aan beurzen, vliegvelden, winkelcentra, etc.

Trespa®

Een andere benaming is HPL (High Pressure Laminaat) of compact plaat. De plaat bestaat uit een onder druk samengeperste harde kern met aan weerszijden een harde toplaag. Dit procedé maakt de plaat onbuigzaam en zeer sterk. Deze samengeperste plaat heeft een lange levensduur, is weerbestendig en daardoor uitermate geschikt voor buitengebruik. Door het gladde oppervlak is het materiaal makkelijk te reinigen en ook ideaal te gebruiken binnenshuis. Bijvoorbeeld als wandpaneel in de natte ruimtes, of ruimtes waar hygiëne een belangrijke rol speelt.

Deskundig & vrijblijvend advies

Wij staan u graag te woord.